Xaviera geslaagd voor opleiding HRM Personeelsmanagement

18 november 2022

Een van de kernwaarden van ProReNi is Vrijheid. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen het meeste te bieden hebben als ze doen wat ze leuk vinden. We zien meerwaarde in het inrichten van je werk en je persoonlijke en professionele ontwikkeling op een manier die bij je past. Je bent altijd van harte welkom om een idee of bepaalde ambitie met ons te delen. Onze collega Xaviera van Ankeren heeft hier invulling aan gegeven door de opleiding HRM Personeelsmanagement te volgen. Begin november werden alle collega’s getrakteerd op taart en champagne omdat Xaviera haar opleiding met succes heeft behaald. Reden genoeg om haar uitgebreid te spreken over deze geweldige prestatie.

 

Je hebt gekozen voor de opleiding HRM Personeelsmanagement. Kun je wat meer vertellen over wat deze opleiding precies inhoudt?

“Bij HRM Personeelsmanagement leer je hoe belangrijk het is om goed met ‘menselijk kapitaal’ om te gaan. Gemotiveerde mensen zijn de motor van de organisatie. Hoe laat je die motor optimaal lopen? Natuurlijk wist ik al hoe belangrijk medewerkers zijn voor een organisatie, maar de opleiding leert hoe je dit ‘professioneel’ doet. Je houdt je bezig met de instroom, doorstroom en uitstroom van collega’s. Daarbij komt heel veel kijken. Bijvoorbeeld het strategische en operationele oogpunt, maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.”

"Ik merkte dat ik personeelsmanagement echt heel leuk vond. Het is niet altijd zwart-wit. Eigenlijk nooit, het is echt mensenwerk."

Binnen ProReNi werk je inmiddels al ruim 3,5 jaar als recruiter. Waarom wilde je deze opleiding volgen?

“Vanuit mijn omgeving worden vaak dingen aan mij voorgelegd qua arbeidsvragen en ik vind het leuk om dan zo’n situatie te bekijken, te beoordelen en advies te geven. Door mijn eigen ervaringen in het werkzame leven en door mensen die mij heel dichtbij staan, heb ik wel een bepaalde motivatie gekregen om dingen tot op de bodem uit te zoeken. Je ziet organisaties maar ook medewerkers die denken in een bepaalde positie te zitten die eigenlijk heel anders is. Het is heel leuk om daar naar te kijken en daarin advies te geven of eventueel te bemiddelen. Hierdoor merkte ik dat ik personeelsmanagement echt heel leuk vind. Het is niet altijd zwart-wit. Eigenlijk nooit, het is echt mensenwerk.

Door diverse omstandigheden heb ik toen ik jonger was niet de mogelijkheid gehad om een opleiding te volgen zoals het hoorde. Uiteindelijk volgde ik de opleiding Informatica aan de Open Universiteit toen ik bij Rentokil terechtkwam. Daar ging ik met heel veel plezier fulltime werken en deed daarnaast verschillende interne en externe opleidingen waardoor het niet meer te combineren viel met mijn opleiding Informatica. Daar ben ik toen mee gestopt. Achteraf gezien gelukkig want ik heb tegenwoordig echt niets meer met computers. Die moeten nu gewoon werken en doen wat ze moeten doen.

Naarmate de jaren voorbij gingen kwam ik erachter dat mijn echte passie ligt bij ‘personeelsmanagement’. Door mijn interesse in het arbeidsrecht ging ik op onderzoek uit naar welke opleiding er past bij wat ik leuk vind? Toen ben ik de opleiding Medewerker personeelszaken gaan volgen. Bij de SWKGroep kreeg ik toen de kans om te ondersteunen bij Recruitment. Hierdoor wist ik zeker dat ik verder wilde in HRM/ personeelszaken. Als opstap hier naartoe heb ik toen eerst een opleiding Middle Management gevolgd. Toen ik met deze opleiding bezig was kwam ik bij ProReNi terecht. Na afronding van die opleiding in 2019 vond ik het eigenlijk wel even goed.

Tijdens mijn functioneringsgesprek in 2020 ging het over opleidingen en wat ik graag wilde. Toen ik uitsprak dat ik graag HRM Personeelsmanagement wilde gaan doen kreeg ik van Niels en Remco alle support. Ik was er natuurlijk ontzettend blij mee dat ze me deze kans wilden geven en die heb ik gelijk aangepakt.”

 

Welke verwachting had je toen je ging starten met de opleiding en zijn die verwachtingen uitgekomen?

“Mijn geluk is dat ik gemakkelijk kan leren dus mijn verwachting was dat het me wel zou lukken en dat is ook uitgekomen. Wel moet ik eerlijk bekennen dat een scriptie schrijven me echt heel erg is tegengevallen. Gelukkig is het met de scriptie ook goed gekomen maar dat had ik wel een klein beetje onderschat.”

"Ik ben al betrokken bij de instroom van nieuwe collega’s. Daarnaast zijn we ook mooie stappen aan het maken met onze Employer Value Proposition en Employer Branding."

Wat vond je het leukste aan de opleiding en wat blijft je het meeste bij? Welk leermoment of gebeurtenis?

“Het leukste aan de opleiding vond ik de interviews voor mijn scriptie om te kijken hoe het ervoor staat met onze Employer Branding en Employer Value Proposition. Dat vond ik heel leerzaam.”

 

Nu je de opleiding hebt gehaald: whats next?

“Mijn ambitie is om meer personeelszaken op te pakken. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn en welke kansen ik krijg bij ProReNi moet de tijd uitwijzen. Gelukkig ben ik al betrokken bij de instroom van nieuwe collega’s. Daarnaast zijn we ook mooie stappen aan het maken met onze Employer Value Proposition en Employer Branding. Ik hoop in de toekomst vooral meer opgedane kennis in te kunnen zetten en meer ervaring op te mogen doen in een breder perspectief van het personeelsmanagement.

Ondertussen staat de opleiding voor vertrouwenspersoon ook al op de planning. Maar ik wil nu vooral even genieten van het behalen van deze opleiding. En ik heb nu ook weer tijd voor andere dingen. Nu ga ik eerst weer wat hobby’s oppakken waar ik geen tijd meer voor heb gehad. Klinkt heel oubollig maar haken en breien bijvoorbeeld en diamond painting en gamen. En ik ga ook zeker weer wat meer lezen.”