Persoonlijke benadering als basis voor succesvolle matches

3 maart 2022

Vanaf het ontstaan zet ProReNi, naast eigen personeel, ook medewerkers uit de flexibele schil in voor het beantwoorden van klantvragen. Xaviera van Ankeren houdt zich vanaf 2019 bezig met het recruitment en deelt graag haar drijfveren en voorspelling voor de toekomst.

 

Beginnen met een standaard document 

n van de eigenschappen van Xaviera is haar enthousiasme en passie voor het vak. Bij de vraag hoe haar werk er bij de start uitzag verschijnt er een glimlach op haar gezicht. “In het begin hadden we een standaard document met wat tekst. Elke vrijdag plaatsten we op onze LinkedIn pagina een weekoverzicht van opdrachten en uitvragen die we op dat moment hadden. Het was erg zoeken naar wat wel en niet werkte en wat voor ons prettig aanvoelde”.  

 

Puzzelen 

Ondanks die zoektocht had ze vanaf het begin een duidelijk beeld van wat ze wilde doen. “Voordat ik met dit werk begon, zag ik recruitment vooral als het schuiven met CV’s en uitvragen. Dat was iets wat ik niet wilde doen. Ik wilde meer de nadruk leggen op de persoonlijke benadering, het verschil maken in en iets toevoegen aan iemands carrière oftewel bijdragen aan het succes van anderen. Dat past ook veel beter bij mij als persoon en bij ons als bedrijf”. Xaviera vervolgt “Recuitment is voor mij het maken van een puzzel en het vinden van het missende stukje. In plaats van zelf op zoek te gaan naar dat stukje doe ik dat veel liever samen met de flexibele medewerker en de klant. De puzzel is af als de medewerker en de  klant elkaar gevonden hebben.”  

 

Persoonlijke benadering 

Dat klinkt prachtig maar ook abstract en ingewikkeld. “Dat is het ook” antwoordt Xaviera. “Je hebt persoonlijk contact met mensen en bouwt een band met ze op. Dat is ook wat dit werk voor mij zo leuk maakt. In de gesprekken die ik heb kijk ik niet alleen naar wat iemand heeft gedaan maar ook naar waar iemand heen wil. Zowel medewerkers uit de flexibele schil als klanten die op zoek zijn, hebben zelf al een beeld van wat ze zoeken. Dat beeld scherp krijgen lukt alleen als je iemand beter kent”. Een persoonlijke benadering stopt niet wanneer de medewerker en klant elkaar hebben gevonden. “De medewerkers uit de flexibele schil die voor ons werken zien wij écht als onderdeel van ons bedrijf. Voor de start van de opdracht hebben we altijd contact en sturen we een attentie om hem of haar succes te wensen. Maar ook tijdens de opdracht hou ik contact. Dit doen we tenslotte ook met onze vaste medewerkers. Dit doe ik op gevoel en naar behoefte van de  persoon en niet volgens een lijstje of op vaste momenten. Het blijft tenslotte mensenwerk”. 

 

Leren door evalueren 

Dat een persoonlijke benadering succesvol is blijkt wel. In de afgelopen drie jaar heeft Xaviera een flink aantal succesvolle matches gemaakt wat heeft geleid tot tevreden klanten en blije  medewerkers die graag met ProReNi samenwerken. Dit laatste blijkt ook uit de aanbevelingen op haar LinkedIn profielpagina. Toch gebeurt het ook dat een match niet succesvol blijkt. Over hoe Xaviera daarmee omgaat is zij duidelijk. “Het kan niet altijd raak zijn. Het belangrijkste vind ik om dit goed te evalueren en daar weer van te leren. Ook dit doen we weer samen met de klant en de medewerker uit de flexibele schil.” 

 

Waar gaat dat heen? 

Er zijn dus genoeg successen en leermomenten om op terug te kijken. Xaviera kijkt echter ook graag vooruit. “Natuurlijk kunnen we nog een verbeterslag maken. We doen veel dingen goed maar we kunnen bijvoorbeeld nog meer uitstralen hoe wij recruitment aanpakken. Daarnaast willen we als bedrijf, door het verkrijgen van posities in raamcontracten, nog interessanter worden voor de ontwikkelingsmogelijkheden van onze medewerkers uit de flexibele schil en meer toegevoegde waarde kunnen leveren voor onze klanten.”